Aplicaţiile dăunătoare se pot manifesta în cele mai diverse moduri. Nu întotdeauna ele sunt detectate şi clasificate în calitate de viruşi. Mai mult decît atît, nu întotdeauna aceste aplicaţii distrug calculatorul sau datele de pe el. Unele aplicaţii pot să folosească resursele calculatorului pentru a ataca alte calculatoare, fără ştirea utilizatorului. Altele – afişează ferestre cu mesaje de divertisment nesolicitate. Indiferent de acţiunea lor, caste aplicaţii vin din reţeaua Internet sau utilizează această reţea.
Pentru a proteja calculatorul de asemenea aplicaţii se folosesc programe speciale, numite paravane de protecţie (firewall). Un paravan de protecție poate reţine traficul Internet nesolicitat, protejează de hackeri, viermi și unii viruși, înainte ca aceștia să se infiltreze în sistem. În plus, un paravan de protecție poate împiedica utilizarea computerului în atacurile de reţea. Rolul paravanului de protecţie este cu atît mai mare, cu cît mai mult este conectat calculatorul la reţeaua Internet.
Cu alte cuvinte, paravanul de protecţie are rolul unui filtru, care curăţă traficul de date spre şi dinspre calculator de date şi activităţi nesolicitate.
Paravanul de protecţie poate proteja calculatorul de reţeaua locală (desenul 1) sau poate fi instalat între reţeaua locală şi cea globală (desenul 2).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu